Ανθρώπινα Δικαιώματα

Μεγάλη νίκη των Πομάκων: 32η ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Το Πομακικό ζήτημα από τον Ιμάμ Αχμέτ

 Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ξεκινήσαμε την Πομάκικη Επανάσταση με τους πρώτους ρακένδυτους ήρωες αγωνιστές Πομάκους, κανείς δεν πίστευε ότι θα καταφέρναμε να φέρουμε το πομακικό ζήτημα ενώπιον των μεγάλων δυνάμεων, στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, σε διεθνείς επιστημονικές οργανώσεις και φορείς μειονοτικών δικαιωμάτων και τώρα σε μια παγκόσμια ισλαμική διάσκεψη. Η επιμονή, η μαχητικότητα, η αντοχή στα κάθε λογής χτυπήματα και υπονομεύσεις από κάθε πλευρά (μουσουλμανική και χριστιανική) και η πίστη στο δίκαιο του αγώνα μας, μας φέρνουν όλο και πιο κοντά στους στόχους που θέσαμε τρεις δεκαετίες πριν. Άλλη μια μεγάλη διεθνής επιτυχία του Πανελλήνιου Συλλόγου Πομάκων και της εφημερίδας μας.

      Οι πολιτιστικές σχέσεις με το Ιράν δυνάμωσαν το 2012, όταν στην Κομοτηνή ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων και η Ζαγάλισα διοργάνωσαν ομιλία για τον μεγάλο Πέρση ποιητή και φιλόσοφο Τζελαλετίν ελ Ρουμί (Μεβλανά) με συμμετοχή της μορφωτικής ακολούθου της πρεσβείας του Ιράν στην Αθήνα, κας Τουμπά Κερμανί, η οποία ήταν και βασική ομιλητής.

 

ΠΟΜΑΚΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ: ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ. «Δια πυρός και σιδήρου»

      Στην Κομοτηνή, γεννήθηκε το Πομάκικο κίνημα. Για πρώτη φορά στην ιστορία των Πομάκων ιδρύθηκε Πολιτιστικός Σύλλογος (το Κέντρο Πομακικών Ερευνών), η εφημερίδα Ζαγάλισα και αργότερα ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων. Η φλόγα που άναψε στην Κομοτηνή στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μεταδόθηκε γρήγορα και στους Πομάκους της Βουλγαρίας, οι οποίοι μόλις είχαν βγει από τον κομμουνιστικό κόσμο και πολύ αργότερα στην Τουρκία, μεταξύ των Πομάκων που εγκαταστάθηκαν εκεί, κατά κύματα, από τα τέλη του 19ου αιώνα. Είμαστε περήφανοι για ό,τι πετύχαμε διότι η αφύπνιση των Πομάκων της Κομοτηνής και σταδιακά όλης της Θράκης, συνέβαλε με πολλούς αδιόρατους, αλλά και εμφανείς τρόπους στην σταθερότητα της ελληνικής Θράκης. Υπήρξαμε η πηγή έμπνευσης και δώσαμε ελπίδα σε μια πολιτισμική ομάδα την οποία φαινόταν ότι είχε σχεδόν καταβροχθίσει ο τουρκικός επεκτατισμός και η τουρκική προπαγάνδα με κύριο όπλο την κοινή θρησκεία το Ισλάμ, αλλά και την ασύλληπτη παραχάραξη και τον ενταφιασμό της ιστορίας μας.

      Ο αγώνας ήταν εξαιρετικά δύσκολος και με πολλά πισωγυρίσματα και έτυχε ποικιλόμορφης υποδοχής από διαφορετικές πολιτικές, κράτη και ιδεολογίες.  

ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΜΑΚΙΚΟΥ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων στην Μπρατισλάβα, οι Πομάκοι διεθνής παράγων

     Διοργανώθηκε από τις 12 – 16 Ιουνίου 2019 το συνέδριο της FUEN στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας με επετειακό χαρακτήρα καθώς συμπληρώθηκαν 70 χρόνια ζωής της οργάνωσης. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων συμμετείχε για πρώτη φορά ως επίσημο μέλος της ΦΟΥΕΝ με αντιπροσώπους τον Σερίφ Μουσταφά συνοδευόμενος από τον Ταμπάκου Σπετίμ Πομάκο (Γκοράνι) από την Αλβανία. Η πρώτη αποστολή του συλλόγου, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς έγιναν σημαντικές επαφές με μέλη άλλων ευρωπαϊκών πολιτισμικών ομάδων ενώ η παρουσία μας παγίωσε στα μάτια πολλών Ευρωπαίων την εθνολογική πραγματικότητα της ελληνικής Θράκης, η οποία αποτελείται σε σημαντικό ποσοστό από Πομάκους (47.000) και όχι μόνο από Τούρκους, όπως θα επιθυμούσε ο τουρκικός εθνικισμός.

Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΜΑΚΩΝ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΦΟΥΕΝ! Περιπέτειες και εμπόδια τεσσάρων χρόνων...

     Μια ακόμη τεράστια επιτυχία είχε το Πομακικό Κίνημα, καθώς ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων από τον Απρίλιο του 2019, αποτελεί πλέον επίσημο μέλος της ΦΟΥΕΝ (FUEN)! Πρόκειται για επιτυχία μοναδικής βαρύτητας, καθώς η ΦΟΥΕΝ αποτελεί ομπρέλα για ένα σημαντικό μέρος  των μειονοτικών ομάδων της Ευρώπης (περιλαμβάνει 104 μέλη) και με τον τρόπο αυτό μπορούν οι Ευρωπαίοι να πληροφορηθούν για την ύπαρξη των Πομάκων και να περιοριστεί ακόμη περισσότερο η προπαγάνδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο περί «μίας και μοναδικής τουρκικής μειονότητας» στην ελληνική Θράκη.

     Ούτως ή άλλως μέχρι και το 2015 οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών μειονοτήτων που συμμετείχαν στη ΦΟΥΕΝ είχαν λανθασμένη πληροφόρηση για το τι συνέβαινε στην ελληνική Θράκη, αφού οι τουρκικοί μειονοτικοί σύλλογοι τους παραπληροφορούσαν σχετικά με την αληθινή κατάσταση στην περιοχή μας. Μάλιστα, το θράσος τους ήταν τέτοιο που την ημέρα των Ελευθερίων στην Κομοτηνή διοργάνωσαν το συνέδριο της ΦΟΥΕΝ για να περάσουν την εθνικιστική τους ατζέντα. Τότε ήταν που οι γενναίοι Πομάκοι, μέλη του Κινήματος μας, παρουσιάστηκαν στο συνέδριο και διέλυσαν με τις παρεμβάσεις τους την τουρκική προπαγάνδα. Οι ήρωες Ιμάμ Αχμέτ, Σερίφ Μουσταφά και Φαρζλή Κεμάλ μπροστά στη μειονοτική αφρόκρεμα, πολιτική, θρησκευτική που στηρίζεται από την Άγκυρα, έδειξαν το ανάστημα τους και πληροφόρησαν τους έκπληκτους Ευρωπαίους για την ύπαρξη των Πομάκων. Μάλιστα, πολλοί εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών μειονοτήτων, ενδιαφέρθηκαν και ζήτησαν περαιτέρω πληροφορίες και εν τέλει δήλωσαν την στήριξη τους σε ενδεχόμενη αίτηση εγγραφής μας στη ΦΟΥΕΝ.

ΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Διδασκαλία της Ποντιακής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ

Για πρώτη φορά, από το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, θα διδαχθεί ως επίσημο μάθημα η ποντιακή διάλεκτος σε ελληνικό πανεπιστήμιο.

Την ιστορική απόφαση έλαβε το τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον σύλλογο Ποντίων Φοιτητών του Τμήματος, του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών και του καθηγητή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Ηλία Πετρόπουλου.

Ο κ. Ηλίας Πετρόπουλος, δήλωσε:

Η Συνέλευση των Καθηγητών του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δ.Π.Θ., επικύρωσε την απόφασή της και οριστικοποίησε την εισαγωγή από το νέο Ακαδημαϊκό Πρόγραμμα Σπουδών 2018 - 2019 ενός νέου μαθήματος με τίτλο «ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΥ Ι & ΙΙ» στο χειμερινό εξάμηνο (Γ ́) και στο εαρινό εξάμηνο (Δ ́) με επόπτη καθηγητή τον Ηλία Κ. Πετρόπουλο.

Την πρόταση κατέθεσε ο Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματός μας σε αγαστή συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών. Ελπίζουμε ότι η εισαγωγή για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά ενός τέτοιου μαθήματος θα συμβάλλει στην διατήρηση, την επιστημονική μελέτη και την εμβριθέστερη έρευνα της ποντιακής διαλέκτου. Πολλά συγχαρητήρια στον Σύλλογο των Φοιτητών μας για την επιτυχία αυτή!

Κατηγορία: 

ΒΙΚΙΠΑΙΔΙΑ ή ΒΛ…ΟΠΑΙΔΙΑ; Αριστερής προέλευσης εμπάθεια, με ακροδεξιές «πηγές»! Απίστευτη αθλιότητα

Παρά το γεγονός ότι η Βικιπαίδια θεωρείται μια ανοιχτή εγκυκλοπαίδεια χωρίς περιορισμούς στην πρόσβαση της γνώσης, εντούτοις φαίνεται ότι ο τρόπος με τον οποίο είναι δομημένη δεν διασφαλίζει πάντα αμεροληψία και αντικειμενική γνώση των πραγμάτων. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί ο κάθε ακραίος, ο κάθε ιδεοληπτικός, ο κάθε ημιμαθής να επιβάλλει τις απόψεις του μέσα από τον τρόπο που είναι δομημένη η αρχιτεκτονική της Βικιπαίδια και αν επιδιώξει κάποιος να διορθώσει υστερόβουλες συκοφαντίες και χονδροειδή ψέματα θα πέσει πάνω σε γραφειοκρατικό τοίχο.

Ειδικότερα, όσον αφορά στο θέμα των Πομάκων κάποιος παντελώς άγνωστος και άσχετος με το πομακικό κίνημα έκανε προσβλητικά και υποτιμητικά σχόλια για τον Ιμάμ Αχμέτ και την εφημερίδα μας. Ειδικότερα αναφερόμαστε σε κάποιον παντελώς άγνωστο Γιώργο Γιαννόπουλο…φωτογράφο, που όπως φαίνεται συμμετέχει στην ομάδα λογοκρισίας της Βικιπαίδια.

Ο εν λόγω …φωτογράφος, αφού έβαλε στην άκρη τα φιλμ, τις φωτογραφικές μηχανές και τους φακούς με τους οποίους φωτογραφίζει κουβέρτες, υπνοδωμάτια και άλλου είδους «τέχνη», ασχολήθηκε με την …ιστορία. Με ανεξήγητη εμπάθεια (εκτός αν συμβαίνει παρασκηνιακά κάτι άλλο πιο ύποπτο), που τον υποτιμά ως προσωπικότητα, χρησιμοποιεί ακροδεξιές πηγές και ναζιστικές ανακοινώσεις για να επιτεθεί κατά του Ιμάμ Αχμέτ. Έσβησε επανειλημμένα τις διορθώσεις που ο ίδιος ο Ιμάμ Αχμέτ αποπειράθηκε να κάνει στο άρθρο που αφορά το πρόσωπο του για πράγματα τα οποία είναι συκοφαντικά και επιδέχονται ποινικής μεταχείρισης (έρχεται και αυτή η στιγμή). Αρνήθηκε, ακόμα, στον Ιμάμ Αχμέτ, με τον πιο φασιστικό τρόπο, το δικαίωμα του στον αυτοπροσδιορισμό όταν διέγραψε το «Έλληνας Πομάκος». Αν έγραφε «Τούρκος Πομάκος» ίσως να γινόταν δεκτό!

Κατηγορία: 

Δήμαρχος Μύκης, Τζεμίλ Καπζά: «μόνο Τούρκους βοηθάω»! Οι περήφανοι Πομάκοι δεν εγκαταλείπουν

Την αλλεργία του προς ο,τιδήποτε πομακικό επέδειξε για μία ακόμη φορά ο δήμαρχος Μύκης Τζεμίλ Καπζά. Ο τουρκοθρεμμένος δήμαρχος και για χρόνια συντάκτης της εθνικιστικής τουρκόφωνης εφημερίδας Γκιουντέμ, απετέλεσε παλιότερα μήλον της έριδος για τους χριστιανούς υποψηφίους για την Περιφέρεια. Εκείνος όμως είχε άλλο σκοπό: να εκλεγεί δήμαρχος του μεγαλύτερου δήμου στα Πομακοχώρια για να δείχνει τα αισθήματα του απέναντι στους Πομάκους και την Ελλάδα.

Είχαμε γράψει για την προσπάθεια που είχε κάνει, με το που ανέλαβε δήμαρχος, να υποβαθμίσει την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου που έγινε το 2014 στη Σμίνθη βγάζοντας εκτός καθιερωμένου προγράμματος τους παραδοσιακούς χορούς και τα ποιήματα (αρ. φ. 75). Το 2016 έβαλε στο στόχαστρό του τον … Άη Βασίλη, γιατί κάποιοι εκπαιδευτικοί τόλμησαν και τον έβαλαν στα παράθυρα μερικών σχολείων. Να σημειώσουμε ότι ο Άη Βασίλης γιορτάζεται πλέον και μέσα στην Τουρκία (Noel Baba).

Κατηγορία: 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για τους δύο Έλληνες αιχμαλώτους

 

 

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων και η εφημερίδα ΖΑΓΑΛΙΣΑ, καταδικάζουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις εξελίξεις στην υπόθεση των δύο φυλακισμένων Ελλήνων στρατιωτικών. Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας τόσο στους ίδιους όσο και στις οικογένειές τους. Το τουρκικό κράτος δεν κουράζεται να επιβεβαιώνει την εικόνα που έχουμε για αυτό. 

 Η ελληνική κυβέρνηση εκτός από τις κούφιες επικοινωνιακού χαρακτήρα αντιπαραθέσεις, θα πρέπει να δείξει την απαιτούμενη αποφασιστικότητα, ώστε το διεθνές κόστος για την Τουρκία, από τη σύλληψη των δύο Ελλήνων, να καταστεί πολύ υψηλότερο από τα τυχόν πολιτικά οφέλη στο εσωτερικό της.
Κατηγορία: 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τουρκικά στα δημόσια νηπιαγωγεία

Ένα ακόμη βήμα για τον περαιτέρω εκτουρκισμό των Πομάκων επιχειρεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με την πρόθεση της να εισάγει την τουρκική γλώσσα στα δημόσια νηπιαγωγεία και μάλιστα σε νηπιαγωγεία που είναι στα Πομακοχώρια και σε οικισμούς Ρωμά. Ξεκάθαρη γενοκτονική πολιτική, χωρίς να κρατιούνται τα προσχήματα. Αντί να εφαρμοστεί η διγλωσσία σε χωριά που κατοικούν τουρκόφωνοι, αυτοί αποφάσισαν μετά από πιέσεις του τουρκικού εθνικισμού να «ξεπαστρέψουν» τους Πομάκους μια και καλή. Όπως φαίνεται το κλείσιμο των παράνομων παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων έφερε τα τουρκικά στα δημόσια νηπιαγωγεία για να ικανοποιηθεί η Άγκυρα. Υποψιαζόμαστε ότι έγινε κάποια υπόγεια συμφωνία του τύπου: κλείστε τα παράνομα νηπιαγωγεία και εμείς δεσμευόμαστε να βάλουμε τα τουρκικά στα δημόσια νηπιαγωγεία…

Κατηγορία: 

ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Η Γενοκτονία συνεχίζεται...

Αυτόπτης μάρτυρας μας κατήγγειλε το ακόλουθο περιστατικό: ομάδα νεαρών Πομάκων μαθητών συνομιλούσαν στα πομάκικα απέναντι από τη δημοτική αγορά της Κομοτηνής, στη συμβολή των οδών Φιλίππου και Φιλικής Εταιρείας. Τότε, τυχαία, περνούσε από εκεί γνωστός συνταξιούχος μουσουλμάνος γιατρός ο οποίος μόλις άκουσε να μιλιούνται τα πομάκικα εξεμάνη και άρχισε να φωνάζει στους νεαρούς «τι γλώσσα είναι αυτή που μιλάτε; Σταματήστε πια να τη μιλάτε»! Οι νεαροί μαθητές έκπληκτοι έφυγαν τρομαγμένοι. Επρόκειτο μάλλον για μαθητές του ιεροσπουδαστηρίου, καταγόμενους από τα πομακοχώρια της Κομοτηνής.

Οι νεαροί ήταν απροετοίμαστοι να αντιμετωπίσουν τη ρατσιστική επίθεση. Άλλωστε, ο φόβος γύρω από τη γλώσσα και την καταγωγή τους, τους συνοδεύει παντού!

Το περιστατικό αυτό δείχνει ότι η πομακική γλώσσα συνεχίζει να παραμένει υπό διωγμό και να απειλείται με αφανισμό από τους φανατικούς.

Κατηγορία: 

Σελίδες