Καλώς ήρθατε στη Ζαγάλισα!    *    Η φωνή των Πομάκων    *    Η Παλαιότερη Πομακική εφημερίδα (από το 1997)    *    ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΜΑΚΟΙ!    ΝΕΣΜΕ ΜΠΑΧΤΙΑΡ ΟΤΙΣΜΕ ΠΟΜΑΤΣΙ!     NE MUTLU POMAKIM DiYENE!

Θερμή παράκληση! Κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το zagalisa.gr. Ευχαριστούμε

Διάσπαρτο

Πομάκικη Ονομασία :  Πλανινόνα Πληθυσμός : 112 κάτοικοι (απογραφή 2001)   Ιστορία: Το χωριό δημιουργήθηκε την περίοδο του Α' παγκοσμίου πολέμου, από Πομάκους που ζούσαν στη Βουλγαρική Ροδόπη και συγκεκριμένα από τις περιοχές Ζλατογκράντ, Τσέπενσι και Τσαγκάρ.      Λέγεται ότι τρεις οικογένειες Πομάκων ήρθαν πρώτες στην περιοχή του Διάσπαρτου και είχαν επικεφαλής τρία ξαδέρφια, τον Ισμαήλ Κοζάρ, τον Μπεσήμ και τον Χασάν. Ο Χασάν με τον Ισμαήλ έμειναν αρχικά σε έναν οικισμό που ονομαζόταν Τσιφλίκι (σήμερα είναι εγκαταλελειμμένος).      Αφού στο χωριό ο κόσμος πλήθυνε, ο Ισμαήλ μαζί με άλλους Πομάκους έφτιαξαν το Διάσπαρτο (Πλανινόνα) που κάποια στιγμή οι χωρικοί το ονόμασαν προς τιμήν του Ισμαήλ, ο οποίος αν και πλούσιος, ήταν πολύ γενναιόδωρος απέναντι στους συγχωριανούς του (τους χάριζε ζώα, ζωοτροφές κτλ).      Μετά το Β΄παγκόσμιο πόλεμο και τις διώξεις των Βουλγάρων, μερικοί κάτοικοι άλλαξαν τα επώνυμά τους (πχ το Κοζάρ έγινε Ζουμπρέ) (βλέπε και τ. 36 της Ζαγάλισα).