ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΜΑΚΙΚΟΥ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων στην Μπρατισλάβα, οι Πομάκοι διεθνής παράγων

     Διοργανώθηκε από τις 12 – 16 Ιουνίου 2019 το συνέδριο της FUEN στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας με επετειακό χαρακτήρα καθώς συμπληρώθηκαν 70 χρόνια ζωής της οργάνωσης. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων συμμετείχε για πρώτη φορά ως επίσημο μέλος της ΦΟΥΕΝ με αντιπροσώπους τον Σερίφ Μουσταφά συνοδευόμενος από τον Ταμπάκου Σπετίμ Πομάκο (Γκοράνι) από την Αλβανία. Η πρώτη αποστολή του συλλόγου, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς έγιναν σημαντικές επαφές με μέλη άλλων ευρωπαϊκών πολιτισμικών ομάδων ενώ η παρουσία μας παγίωσε στα μάτια πολλών Ευρωπαίων την εθνολογική πραγματικότητα της ελληνικής Θράκης, η οποία αποτελείται σε σημαντικό ποσοστό από Πομάκους (47.000) και όχι μόνο από Τούρκους, όπως θα επιθυμούσε ο τουρκικός εθνικισμός.

    Η αποστολή έφθασε στην Μπρατισλάβα στις 13.6.2019. Εκεί, μεταξύ άλλων, συναντήθηκε για πρώτη φορά με τους Πομάκους του Αμβούργου (Λέσχη Πομακικής Κουλτούρας), που επίσης συμμετέχουν τα τελευταία έξι χρόνια στη ΦΟΥΕΝ.  Ο σύλλογος τους εκπροσωπήθηκε από τους Χασάν Μολλά, Πομάκο από το Μαντάν της νότιας Βουλγαρίας και Νετζέτ Ντογάν, Πομάκο από την Τουρκία (εκδότη της πασίγνωστης ηλεκτρονικής πομακικής ιστοσελίδας Pomak Ajans). Εξαρχής, δήλωσαν πως κάθε φορά που συναντιούνται με τουρκικές αποστολές δέχονται τις ίδιες πιέσεις που δέχονται και οι δικές μας αποστολές στο εξωτερικό. Οι «καταπιεζόμενοι» Τούρκοι προσπαθούν να τους πείσουν ότι δεν είναι Πομάκοι αλλά Τούρκοι!

     Ο Σερίφ Μουσταφά είχε επαφές με Ευρωπαίους παράγοντες καθώς και με τον πρώην πρόεδρο της ΦΟΥΕΝ κ. Hans Heinrih Hansen, ο οποίος ήταν παρών στο συνέδριο της Κομοτηνής το 2015.

 

                               ΟΜΙΛΙΑ Σερίφ Μουσταφά

            Η αντιπροσωπεία του ΠΣΠ συμμετείχε την πρώτη μέρα σε δύο συνεδρίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με τον Σερίφ Μουσταφά να μιλάει σε μία εκ των δύο για τα δικαιώματα των Πομάκων της ελληνικής Θράκης. Πρώτα ξεκίνησε την ομιλία του ευχαριστώντας την ΦΟΥΕΝ για την αποδοχή του αιτήματος των Πομάκων να γίνουν μέλη της (σ.σ. έστω και μετά από πολλά εμπόδια και χρονοτριβές). Δήλωσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο: «είμαστε Πομάκοι της Ελληνικής Θράκης, δεν έχουμε καμία σχέση με τους Τούρκους, ούτε νιώθουμε Τούρκοι». 

 

                            

                                     ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΙΑ

     Τον εκπρόσωπο του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων τον προσέγγισε ο Μ. Καϊμακτσί, του «Πολιτιστικού Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Ρόδου» με έδρα τη … Σμύρνη, ο οποίος ήταν παρών και έχει ακόμη νωπές τις μνήμες από την μεγάλη ήττα του τουρκικού εθνικισμού στο συνέδριο της ΦΟΥΕΝ το 2015 στην Κομοτηνή: «έγινε μεγάλη φασαρία τότε στην Κομοτηνή», είπε στον Σερίφ Μουσταφά, ο οποίος του απάντησε: «το ξέρω, εμείς την … κάναμε»! Έπειτα, ο Καϊμακτσί, προσποιήθηκε ότι δεν γνώριζε και ρώτησε τι … είναι οι Πομάκοι (!). Πρότεινε μάλιστα στον Σερίφ Μουσταφά να μην είναι αντίπαλοι αλλά να προσπαθήσουν να βρουν τη μέση οδό και να συνεργαστούν όλοι μαζί! Ο Σερίφ του απάντησε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί για όσο διάστημα τα δικαιώματα των Πομάκων παραβιάζονται από την Τουρκία.

Σημειώνουμε βέβαια ότι η τουρκική επιρροή στο διοικητικό επίπεδο της FUEN παραμένει – ακόμη – πολύ σημαντική, σε βαθμό που μπορούν να επηρεάζουν το περιεχόμενο των τελικών ψηφισμάτων. Άλλωστε, ένας εκ των έξι αντιπροέδρων είναι τουρκικής καταγωγής και διαθέτουν δικαίωμα ψήφου, το οποίο εμείς ως Πομάκοι δεν διαθέτουμε ακόμη. Είναι βέβαιο ότι λίαν συντόμως και σε αυτό το επίπεδο η κατάσταση θα αλλάξει…

                                ΣΚΟΠΙΑΝΙΖΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ     

            Ενδιαφέρουσα  και η τυχαία συνάντηση με Σκοπιανό, μέλος της σκοπιανίζουσας μειονότητας στην Αλβανία. Όταν διαπίστωσε ότι αυτός με τον οποίο συνομιλούσε είναι Πομάκος (Γκοράνι) της Αλβανίας με θράσος του είπε: «δεν υπάρχουν Πομάκοι στην Αλβανία». Τότε και ο Ταμπάκου Σπετίμ του απάντησε με απολαυστικό τρόπο: «εάν δεν υπάρχουν Πομάκοι στην Αλβανία, τότε είναι ακόμη πιο σίγουρο ότι δεν υπάρχουν «Μακεδόνες» στην Αλβανία». Να σημειώσουμε εδώ ότι, όπως είχαμε γράψει και σε παλαιότερο φύλλο μας, οι Σκοπιανοί δεν αναγνωρίζουν την ύπαρξη των Πομάκων αλλά λένε ότι οι Πομάκοι είναι «μουσουλμάνοι Μακεδόνες». Έτσι, και εμείς με τη σειρά μας δεν τους αναγνωρίζουμε ως «Μακεδόνες» ή «βορειομακεδόνες» αλλά ως «Σκοπιανούς» μη έχοντας σχέση ούτε με τους Πομάκους είτε με τον … Μέγα Αλέξανδρο. Δυστυχώς, ο βαλκανικός μειονοτικός εθνικισμός είτε πρόκειται για Τούρκους είτε για Σκοπιανούς, είναι παρών ακόμη και σε συνέδρια για τα δικαιώματα των απανταχού μειονοτήτων.

     Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων ως μοναδική δύναμη με διαχρονικό όραμα, στρατηγική υψηλών στοχεύσεων και ιστορικό μεγάλων εγχώριων και διεθνών επιτυχιών, θα συνεχίσει τον αγώνα του σε κάθε επίπεδο και σε κάθε τόπο. Με ελάχιστες υλικές δυνάμεις πετυχαίνουμε στο εξωτερικό όσα δεν θα μπορούσε ΚΑΝΕΙΣ άλλος.