Στήριξε τον αγώνα των Πομάκων γίνε συνδρομητής της Εφημερίδας, Καντε κλίκ εδώ!

Ο «Μασούτης» σέβεται τους Πομάκους

Το αυτονόητο έκανε η γνωστή Ελληνική εταιρεία super market «Μασούτης» όταν σε φυλλάδιο της που μοιράστηκε στα πλαίσια διαφημιστικής καμπάνιας ανέφερε την φράση ¨Η δράση ξεκινά από το μεγαλύτερο Πομακοχώρι της Ελλάδας, τον Κένταυρο στον νομό Ξάνθης, όπου οδοντίατροι θα το επισκεφτούν την Πέμπτη 12 Μαίου 2016¨.

Στη συγκεκριμένη δράση η εταιρεία «Μασούτης» μαζί με την οδοντιατρική σχολή Θεσσαλονίκης και την εταιρία «Colgate-Palmolive» θα προσέφεραν στους κατοίκους του χωριού, δωρεάν προϊόντα περιποίησης των δοντιών αλλά και προληπτικές οδοντιατρικές εξετάσεις.

Είναι για δεκαετίες γνωστό πως και μόνο η αναφορά στις λέξεις Πομάκος, Πομακοχώρι και άλλες ομόριζες προκαλεί έντονο ερεθισμό στα αντανακλαστικά γνωστών φασιστικών τουρκικών κύκλων μέσα στην ελληνική Θράκη. Οποιαδήποτε αναφορά των παραπάνω λέξεων η οποία ουσιαστικά αναγνωρίζει την ύπαρξή μας, πολεμάται αμέσως!

Έτσι, λοιπόν, δεν χάθηκε η ευκαιρία για ακόμα μια φορά και η τουρκικών συμφερόντων εφημερίδα Birlik σαν να ήταν το μακρύ χέρι του τοπικού πασά, κούνησε το δάχτυλο στην ελληνική εταιρεία «Μασούτης» και την κάλεσε να επανορθώσει το συντομότερο το «εσκεμμένο ή μη λάθος της» όπως ειρωνικά αναφέρει.

Έχουμε θίξει κατά καιρούς πολλά θέματα με επιχειρηματίες που όχι μόνο δεν τολμούν να αναφέρουν τη λέξη Πομάκος, αλλά εκτουρκίζουν με διάφορους τρόπους την επιχείρηση τους πιστεύοντας ότι έτσι θα προσελκύσουν περισσότερη πελατεία. Τρανταχτό παράδειγμα το κατάστημα «Jumbo» στον ΄Ιασμo Ροδόπης όπου αδιαφορώντας τελείως για το Πομακικό στοιχείο της Θράκης, ανταπέδωσε γενναιόδωρα τις παραχωρήσεις της τοπικής αρχής του τουρκο-ελεγχόμενου δήμου Ιάσμου τοποθετώντας πινακίδες αλλά και ανακοινώσεις στα μεγάφωνα στην τουρκική γλώσσα.

Η κατάσταση έχει πλέον αντιστραφεί και η εταιρεία «Μασούτης» δείχνει τον δρόμο! Αυτό το παράδειγμα πρέπει να ακολουθήσουν οι ντόπιοι επιχειρηματίες και οι επενδυτές στην Θράκη και όχι το παράδειγμα του «Jumbo». Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην εταιρεία «Μασούτης»!

Εννοείται πως εμείς οι Πομάκοι, οι ίδιοι οι κάτοικοι των Πομακοχωριών της
Ξάνθης εκτιμούμε πολύ την κίνηση της εταιρείας «Μασούτη» και πλέον την στηρίζουμε.

Τεύχος 84, Απρίλιος - Μάιος 2016

Κατηγορία: