Τουρκικά φρούτα και λαχανικά, επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών. Η Ευρώπη προειδοποιεί.

     Σύμφωνα με παλιότερο ρεπορτάζ της εφημερίδας Μακεδονία (29.3.11), ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης, έδωσε τα εξής συγκλονιστικά στοιχεία για τους κινδύνους που υπάρχουν για την υγεία των Ελλήνων πολιτών που καταναλώνουν τουρκικής προέλευσης φρούτα και λαχανικά:

"- «Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση 2009 του Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF), η Τουρκία κατέχει τη δεύτερη θέση, μετά την Κίνα, στον πίνακα των προειδοποιήσεων για προϊόντα επικίνδυνα για την υγεία κατά την τριετία 2007 - 2009 (υπολείμματα φυτοφαρμάκων, μυκοτοξίνες, βαρέα μέταλλα κτλ.)».

«Η σταθερή επιμονή της να διαστρεβλώνει την κοινοτική νομοθεσία, ισχυριζόμενη ουσιαστικά ότι οι προϋποθέσεις και οι απαιτήσεις της κοινοτικής νομοθεσίας για τους υγειονομικούς και φυτοϋγειονομικούς ελέγχους, καθώς και τους ελέγχους ασφάλειας τροφίμων αποτελούν εμπόδιο στο εμπόριο από ελληνικής πλευράς».

«Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι η κυριότερη κατηγορία προϊόντων που η Τουρκία εξάγει στην Ε.Ε. αλλά και στη χώρα μας».


- «Το ποσοστό των εισαγωγών, φρούτων και λαχανικών στη χώρα μας επί των συνολικών εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από την Τουρκία ανήλθε το 2009 στο 47,6%, αν και το 2001 ανήρχετο σε 6,5%». "

Το δημοσίευμα συνεχίζει με παρατηρήσεις για το ότι ενώ η Τουρκία ευνοείται απο την κοινοτική νομοθεσία για εισαγωγές στην Ε.Ε., η ίδια θέτει εμπόδια για εξαγωγές προς αυτήν από χώρες της Ε.Ε.! Ενώ, κατά την παγια τακτική των Τούρκων για αρπαγή των στοιχείων πολιτισμού των άλλων λαών, κλέβει την ελληνική κουζίνα (όπως και διαχρονικά άλλωστε) αφού ιδιοποιείται καθαρά ελληνικά προϊόντα όπως η φέτα και η ελιά Καλαμάτας!

Η απάντηση του τότε υπουργού, Κώστα Σκανδαλίδη, έγινε σε επερώτηση βουλευτή της ΝΔ (Κώστας Μουσουρούλης) που, όπως φαίνεται, είχε ..αγχωθεί για να μετατραπεί η Χίος σε πύλη εισόδου τουρκικών προϊόντων προς την Ε.Ε. και φυσικά προς την Ελλάδα!