Στήριξε τον αγώνα των Πομάκων γίνε συνδρομητής της Εφημερίδας, Καντε κλίκ εδώ!

Σπάνια ιστορικά Ντοκουμέντα για τους Πομάκους

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥΣ

           Ιμάμ Αχμέτ απόφοιτος ΕΠΑΘ Συνήθως αναφέρομαι στα προβλήματα των Πομακοχωριών. Τα άρθρα μου συναντούν ποικίλες αντιδράσεις, ειδικά όταν θίγουν τα κακώς κείμενα. Πολλοί ειρωνεύονται πως δεν υπάρχουν Πομάκοι και Πομακική γλώσσα και πως οι Πομάκοι είναι Τούρκοι.

Αναγκάστηκα να ανατρέξω σε ημεδαπές και αλλοδαπές εγκυκλοπαίδειες και λεξικά. Βρήκα ενδιαφέροντα στοιχεία που δίνουν απάντηση σε πολλούς και διαφωτίζουν πολλές πλευρές σχετικά με τα Πομάκικα θέματα και τους ίδιους τους Πομάκους.

 
 
Σε ανύποπτο χρόνο το έτος 1968, μία Τουρκική εγκυκλοπαίδεια - από τις ελάχιστες εκείνη την εποχή (HAYAT ANSIKLOPEDİ) - στη σελίδα 939 (βλ. φωτο 1α και 1β) αναφέρει καθαρά ότι οι Πομάκοι είναι μουσουλμάνοι που μιλούν την «Βουλγαρική» γλώσσα, ότι έχουν δική τους κουλτούρα και δεν έχουν έρθει σε επιμιξία με άλλους λαούς.
 
 1α Hayat Kucuk, Κωνσταντινούπολη 1968.
 
Στο «φερέγγυο» για τα Τουρκικά επιστημονικά δεδομένα Τουρκικό λεξικό του Ιδρύματος Τουρκικής Γλώσσας και Φιλολογίας (TÜRK DİL KURUMU), που ίδρυσε ο ίδιος ο Μουσταφά Κεμάλ, στη σελ. 1194 (βλ. φωτο 2α και 2β) αναφέρει τη λέξη Pomakça, που σημαίνει Πομακική γλώσσα.
 
2α Ο Κεμάλ αναγνώριζε την Πομάκικη γλώσσα2β
 
Προκαλώ όσους ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχουν Πομάκοι και Πομακική γλώσσα να ρίξουν μια ματιά στο παραπάνω πολύτιμο επίσημο Τουρκικό σύγγραμα. Στο Οθωμανικό Λεξικό που εκδόθηκε το 1899 στην Κωνσταντινούπολη επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τον Ι. Χλωρό, στη σελ. 438 (βλ. φωτο 3α και 3β) εξηγείται η σημασία της λέξης Πομάκος.
 
3α3β
 
Ο μεγάλος εθνικός ποιητής της σύγχρονης Τουρκίας Μεχμέτ Ακίφ Ερσόϊ (ό,τι είναι ο Διονύσιος Σολωμός για την Ελλάδα), στο μοναδικό βιβλίο του το SAFAHAT στην έκδοση του 1966 και στη σελ. 291 (βλ. φωτ. 4α και 4β), αναφέρεται στους Πομάκους και τα βάσανα που τράβηξαν από τους γείτονές τους Βουλγάρους.
 
4α4β
 
Η ενδεικτική αναφορά μου στα παραπάνω είναι μια απάντηση στους όψιμα ενδιαφερόμενους και βολεμένους ένθεν και εκείθεν ότι δεν υπάρχουν Πομάκοι και Πομακική γλώσσα. Στα επόμενα φύλλα της εφημερίδας μας θα γράψουμε για την πλούσια λαογραφία μας, τα ήθη και έθιμά μας, την παράδοσή μας και γενικά για την κουλτούρα των Πομάκων, την ύπαρξη των οποίων πεισματικά αρνούνται κάποιοι. Είναι αυτοί που βαφτίζουν κάθε μουσουλμάνο Τούρκο στην περιοχή της Θράκης. Προκύπτουν όμως κάποια εύλογα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσουν όσοι αρνούνται την ύπαρξη των Πομάκων. Για παράδειγμα, τι σχέση έχει ο κάτοικος του Κέχρου Ροδόπης με τον κάτοικο του συνοικισμού Ροδόπης; Τι σχέση έχουν οι Πομάκοι της ορεινής Ξάνθης με τους κατοίκους του Δροσερού και της Ρέμβης;
 
Μόνο τυφλοί και όσοι εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα μπορούν να κάνουν τέτοιου είδους ισοπεδωτικές αναφορές.
 
Ιμάμ Αχμέτ
 
(τεύχος 29, Μάιος 2009)

 

 
Κατηγορία: