Στήριξε τον αγώνα των Πομάκων γίνε συνδρομητής της Εφημερίδας, Καντε κλίκ εδώ!

ΠΟΜΑΚΙΚΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΣΤΑ ΥΨΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΙΩΡΑΣ

Οι Πομάκοι είμαστε ένας λαός που έζησε επί χιλιάδες χρόνια στα βουνά της Ροδόπης. Με τον καιρό δώσαμε Πομακικά ονόματα στα βουνά, στα ποτάμια, στις κορυφές. 

Κανδουχάρ ΣουκρήΕπειδή πολλά από αυτά τα ξέρουν μόνο οι γέροι και κινδυνεύουν να χαθούν εμείς, στη Ζαγάλισα, σιγά – σιγά τα καταγράφουμε και τα προβάλουμε τόσο μέσα από την εφημερίδα μας όσο και από το διαδίκτυο. Σήμερα θα μιλήσουμε για τα υψώματα της Μαρίνας που βρίσκονται γύρω από το χωριό μου την Αιώρα (Λιούλκα), καθώς και σε γειτονικά χωριά.
 
Ανεβαίνουμε στο ύψωμα Μαρίνα και βλέπουμε πανοραμικά την Γοργόνα (Μπρατάνκοβα) και την Αιώρα (Λιούλκα). Γυρίζοντας το βλέμμα μας προς τα δεξιά της Αιώρας, διακρίνουμε πολλά χωριά αλλά πιο εύκολα την Άλμα, το Προσήλιο (Πούλεβο) και το Αρναούτ. Πάνω από το Αρναούτ υπάρχει το ύψωμα Ιμάνοβο και κάτω του Αρναούτ η πλαγιά Σρεντόκο. Στα δεξιά του Αρναούτ υπάρχει η πλαγιά Γκρόμπιετο. Όταν τελειώνει το Γκρόμπιετο, βλέπουμε μια μικρή βρύση, την Μαρίνσκ βρυς και έπειτα συναντάμε το ύψωμα Μάλκο Μαρίνα.
 
Λίγο πίσω από το Μάλκο Μαρίνα υπάρχει η κορυφή Βραντσκό Κάμεν ή Βραγιά από όπου σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ηλικιωμένων έπεσαν στον γκρεμό άντρες και γυναίκες προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων τον καιρό της Οθωμανικής κατάκτησης.
 
Υψώματα Τσόρκα - ΤσούκαΛίγο πιο κάτω δεξιά από το Μάλκο Μαρίνα έχουμε τα υψώματα Τσόρκα και Τσούκα. Ο χωματόδρομος περνάει από δίπλα τους και κατηφορίζοντας συναντάς μια βρύση, δίπλα από την οποία περνάει ένα ρυάκι, το Σινάϊκοβο. Κατεβαίνοντας στο τέλος του χωματόδρομου φτάνουμε στην άσφαλτο και στα αριστερά μας βλέπουμε το χωριό Τρίγωνο (Τουλκίεβο) και στα δεξιά τον Κουτσομύτη (Χαλόλοβο).
 
Αναλυτικά τα ονόματα που καταγράψαμε μαζί με τις φωτογραφίες μπορείτε
να τα βρείτε στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα της Ζαγάλισα (www.zagalisa.gr).
 
(τεύχος 42, Ιούνιος 2010)

 

Κατηγορία: