Στήριξε τον αγώνα των Πομάκων γίνε συνδρομητής της Εφημερίδας, Καντε κλίκ εδώ!

ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Πρότυπα Ισλαμικού Κράτους;

Η τουρκική ικανότητα και η ελληνική ανικανότητα συγκρούονται καθημερινά στην ελληνική Θράκη. Ένα ακόμη παράδειγμα αποτελεί και το θέμα των οικοτροφείων των μουσουλμάνων μαθητών που έρχονται από τα χωριά, ορεινά κυρίως, αλλά και πεδινά για να «σπουδάσουν» στα γυμνάσια και λύκεια της Κομοτηνής.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες μας, το οικοτροφείο που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Ηρώων και το οποίο έχει ανακαινιστεί πλουσιοπάροχα, ενώ είναι βακουφική ιδιοκτησία λέγεται πως ελέγχεται από την παράνομη «Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής». Προκειμένου να προσελκυστούν παιδιά το οικοτροφείο δεν ζητάει ούτε ένα ευρώ από τους γονείς τους, με αποτέλεσμα πολλοί φτωχοί άνθρωποι να στέλνουν τα παιδιά τους εκεί. Δεν ζητούνται χρήματα ούτε για τα βιβλία ούτε για την διαμονή, ενώ έχουν και δάσκαλο που τους κάνει μάθημα (το περιεχόμενο του οποίου μπορούμε να φανταστούμε).

Αντίθετα, το οικοτροφείο του επίσημου ιεροσπουδαστηρίου, που βρίσκεται στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς, είχε μέχρι σήμερα ως προϋπόθεση για την διαμονή των παιδιών 400 ευρώ για βιβλία και 800 ευρώ για διαμονή, συνολικά δηλαδή 1.200 ευρώ το χρόνο.

Τα ίδια χάλια υπάρχουν και στην Ξάνθη, όπως είχαμε καταγγείλει και στο φ. 74 της εφημερίδας μας, γράφοντας για τα παράνομα οικοτροφεία του τουρκικού εθνικισμού, όπου εκμεταλλεύονται την ανάγκη των παιδιών των Πομάκων να στείλουν τα παιδιά τους σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της Ξάνθης και έτσι τα μαντρώνουν στα οικοτροφεία και τους κάνουν τουρκική εθνικιστική προπαγάνδα.

Υπάρχει διάθεση να λυθεί το πρόβλημα ή πάλι ο τουρκικός εθνικισμός θα χλευάζει τις δημόσιες υπηρεσίες;

Τεύχος 81-82, Οκτώβριος 2015-Ιανουάριος 2016

 

Κατηγορία: