ΝΕΑ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΑΓΑΛΙΣΑ - ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΤΑΡΗ: «Ο Κεμάλ Ατατούρκ δε γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη!»

Για μία ακόμη φορά η εφημερίδα μας δικαιώνεται στα όσα γράφει και τα οποία αφορούν μύθους του τουρκικού εθνικισμού που προβάλλονται στην ελληνική Θράκη. Η Ζαγάλισα είχε πραγματοποιήσει μεγάλη έρευνα το καλοκαίρι του 2009, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο φύλλο του Νοεμβρίου (τ. 35). Εκεί η εφημερίδα μας ανέδειξε ότι ο πραγματικός τόπος γέννησης του Μουσταφά Κεμάλ δεν ήταν η Θεσσαλονίκη, αλλά ένα μικρό χωριουδάκι, το Σαρίγερ, λίγο πιο πάνω από τη σημερινή Χρυσαυγή του Λαγκαδά.

     Εκεί γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Κεμάλ βόσκοντας πρόβατα και αγελάδες, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των Τούρκων κατοίκων της Χρυσαυγής, που έζησαν μαζί με Έλληνες πρόσφυγες για κάποιους μήνες, πριν την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922. Κατά συνέπεια το περίφημο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη είναι ένα σπίτι – μαϊμού, ακόμη και τα έπιπλα που έχει μέσα είναι μαϊμού αφού τα μετέφεραν εκεί από την Κωνσταντινούπολη, από τα ανάκτορα Ντολμά Μπαχτσέ και Τοπ Καπί. Απλά οι Τούρκοι θέλοντας να προσδώσουν ένδοξη καταγωγή στον Κεμάλ, τον παρουσιάζουν να κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη. Ο μύθος αυτός, που αναπαράγεται και στην ελληνική Θράκη, βοηθάει τους διάφορους τουρκόφρονες να κοροϊδεύουν τους μουσουλμάνους της ελληνικής Θράκης (μεταξύ των οποίων και αρκετούς Πομάκους) που τους κουβαλούν για εκδρομές – προσκυνήματα στο μαϊμού σπίτι του Κεμάλ. Πρόκειται για ένα ακόμη μεγάλο ψέμα, όπως γεμάτη ψέματα είναι ολόκληρη η τουρκική ιστορία.

 

     Στην τηλεοπτική εκπομπή λοιπόν του Σταύρου Θεοδωράκη «Πρωταγωνιστές» στις 28/11/10, μίλησε ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το (δήθεν) σπίτι του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη, απάντησε τα εξής: «το σπίτι αυτό, που λέγεται του Κεμάλ Ατατούρκ, είναι ένα σπίτι στο οποίο δεν γεννήθηκε εκεί ο Κεμάλ Ατατούρκ, γεννήθηκε στο Λαγκαδά, μεγάλωσε εκεί νομίζω, πήγε σχολείο». Σύμφωνα με τον κ. Μπουτάρη το 1938 για καθαρά πολιτικούς λόγους το σπίτι της Θεσσαλονίκης και ένας παρακείμενος δρομίσκος πήραν την ονομασία του Κεμάλ.

 

     Ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης είπε ακόμη ότι δεν προτίθεται να δώσει το όνομα Κεμάλ Ατατούρκ σε καμία οδό της πόλης σεβόμενος τη μνήμη των Ποντίων και Αρμενίων που σφάχτηκαν και γενοκτονήθηκαν από τον Μουσταφά Κεμάλ.

 

     Η Ζαγάλισα δεσμεύεται ότι σε επόμενα τεύχη της θα παρουσιάσει συγκλονιστικά στοιχεία που αφορούν τόσο την καταγωγή του… «Τούρκου» Κεμάλ, όσο και άγνωστα στοιχεία για τον χαρακτήρα του, διόλου κολακευτικά για τον ίδιο και για τους σύγχρονους υποστηρικτές του.

 

(τεύχος 48, Δεκέμβριος 2010)