Μετέτρεψαν το σουννιτικό Τζαμί σε αλεβιτικό Τζεμεβί (χώρο λατρείας)

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη στο χωριό Κιούρελικ της περιοχής Ερζιντζάν στην Τουρκία.

Το τουρκικό κράτος όπως ακριβώς έπραξε και στην ελληνική Θράκη, έχτισε τζαμί μέσα στο αλεβιτικό χωριό Κιούρελικ για να αλλοιώσει την αλεβιτική πίστη και να υποχρεώσει τους κατοίκους να προσέρχονται σταδιακά στο τζαμί. Όμως ο μόνος που επισκεπτόταν το τζαμί για πολλά χρόνια ήταν ο εγκάθετος σουννίτης ιμάμης του τουρκικού κράτους. Μόνος του έμπαινε, μόνος του έκανε την προσευχή. Κανένας χωρικός δεν έμπαινε στο τζαμί. Στο τέλος, ο ιμάμης αναγκάστηκε να μαζέψει τα μπογαλάκια του και να φύγει.

Αμέσως οι χωρικοί μετέτρεψαν το τζαμί σε τζεμεβί (αλεβιτικό χώρο λατρείας). Τοποθέτησαν μέσα στο τζαμί πίνακες με την εικόνα του προφήτη Αλή και ενός Ντεντέ και στις 12 Σεπτεμβρίου 2013, τέλεσαν τη πρώτη αλεβιτική γιορτή. Ο χώρος κατακλύστηκε για πρώτη φορά από πιστούς αλεβίτες.

Όπως δήλωσε στην Κωνσταντινούπολη ο πρόεδρος (Χαϊντάρ Κεμέντ), του εκεί συλλόγου των μεταναστών από το χωριό Κιούρελικ «πέρυσι το κράτος θέλησε να χτίσει και μιναρέ, αλλά οι αλεβίτες κάτοικοι αντέδρασαν, συγκέντρωσαν υπογραφές και τις έστειλαν στον νομάρχη, ο οποίος αναγκάστηκε να σταματήσει την ανέγερση του μιναρέ. Από τα 126 χωριά της περιοχής Ρεφαχιγιέ τα 53 είναι αλεβιτικά».

Ο Αλί Κεμάνογλου πρόεδρος του αλεβιτικού ιδρύματος Χουμπιάρ Σουλτάν, δήλωσε ότι «το τουρκικό κράτος στο 10% των αλεβιτικών χωριών των περιοχών Τόκατ και Σίβας , έχτισε σουνιτικά τζαμιά, παρά τη θέληση των κατοίκων. Όλα παραμένουν κλειδωμένα, διότι κανείς από τους κατοίκους δεν μπαίνει σε αυτά, παρά τις πιέσεις από το τουρκικό κράτος. Προτείνουμε να γίνουν όλα τζεμεβί, όπως έγινε στο χωριό Κιούρελικ. Άλλωστε και ο ένας και ο άλλος είναι τόποι λατρείας…».

Να θυμίσουμε βέβαια ότι και εδώ στην ελληνική Θράκη, το τουρκικό κράτος με την απόλυτη ανοχή (αλλά και συχνά τη σύμπραξη) του ελληνικού κράτους καταστρέφει τα τελευταία υπολείμματα των αλεβιτών. Ανήγειραν τζαμί και μιναρέ μέσα στο αλεβιτικό χωριό του Μεγάλου Δερείου, στην Αύρα του νομού Έβρου, παρέδωσαν στους εγκαθέτους της Τουρκίας τον ιερό Μπεκτασικό τεκκέ της Ρούσσας, έκλεψαν το μεγάλο πανηγύρι των αλεβιτών στο Χίλια μετατρέποντάς το σε τουρκική εθνικιστική φιέστα κλπ κλπ

Τεύχος 69, Οκτώβριος - Νοέμβριος 2013

Κατηγορία: