Κουρδο-πομακική αλληλεγγύη! Πρόταση στην Τουρκική Βουλή

Εντυπωσιακή πρόταση στο τουρκικό κοινοβούλιο κατατέθηκε από τον Ιντρίς Μπαλουκέν, Κούρδο αντιπρόεδρο του κόμματος B.D.P. (Ειρήνη και Δημοκρατία, το οποίο ιδρύθηκε το 2008).

Συγκεκριμένα, στις αρχές Φεβρουαρίου (2013), ο βουλευτής İdris Baluken, κατέθεσε πρόταση στο τουρκικό κοινοβούλιο, να ξεκινήσει έρευνα για τους Πομάκους και να στηρίξει (το τουρκικό κοινοβούλιο) κάθε προσπάθεια που εκδηλώνεται (π.χ. ιστορικές και γλωσσολογικές έρευνες), ώστε να μην χαθεί η πολιτισμική ιδιαιτερότητα των Πομάκων. Στην πρότασή του αναφέρει ότι οι Πομάκοι είναι ένας λαός με τη δική του γλώσσα, με τα δικά του έθιμα και αποτελούν μία ψηφίδα στο μωσαϊκό των εκατοντάδων παραδοσιακών πολιτισμών, που υπάρχουν σε όλη τη γη.

Ο βουλευτής στην πρότασή του αναφέρεται στη διάθεση των Πομάκων να μην αφομοιωθούν από την κυρίαρχη τουρκική κουλτούρα, καθώς και στις προσπάθειες που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια μέσα στην Τουρκία, από συλλόγους και άλλους φορείς. Κάνει αναφορές στις διεθνείς συνθήκες για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και στο ίδιο το τουρκικό Σύνταγμα.

Ως Ζαγάλισα, συγχαίρουμε τον Κούρδο βουλευτή και ελπίζουμε ότι η πρότασή του αυτή, θα αποτελέσει την απαρχή μιας γόνιμης Κουρδο-Πομακικής συνεργασίας, προς όφελος όλων των πλευρών.

Για ιστορικούς λόγους, σημειώνουμε εδώ, ότι η πρώτη Πομακο-κουρδική συνεργασία στην Ελλάδα, εμφανίστηκε στην Κομοτηνή, όταν στις απαρχές της ίδρυσης της Ζαγάλισα, το 1997, ο κούρδος πολιτικός πρόσφυγας, ιστορικός και αγωνιστής Αλή Καρδούχος, συμμετείχε ενεργά στα πρώτα επικά βήματα, για να στηθεί και να προχωρήσει η μοναδική εφημερίδα των Πομάκων της Ελληνικής Θράκης.

Ο Αλή Καρδούχος, με κείμενά του, αλλά και με την εμπειρία που διέθετε από τη σύγκρουσή του με τον τουρκικό εθνικισμό, βοήθησε ψυχολογικά και όπλισε ιδεολογικά τους πρωτοπόρους Πομάκους, από το νομό Ροδόπης. Άλλωστε, μεθόδους που χρησιμοποιούσε την εποχή εκείνη το τουρκικό κράτος στο Κουρδιστάν (δολοφονίες, βιασμοί, εξαφανίσεις κ.ά), απειλούσε να τις μεταφέρει και στη Θράκη σε βάρος των αγωνιστών Πομάκων. Οι απειλές έπεσαν στο κενό και η Ζαγάλισα δεκαεπτά (17) χρόνια μετά, συνεχίζει να εκδίδεται και να υπηρετεί το δίκαιο αγώνα των Πομάκων.


Τεύχος 65, Φεβρουάριος - Μάρτιος 2013