Στήριξε τον αγώνα των Πομάκων γίνε συνδρομητής της Εφημερίδας, Καντε κλίκ εδώ!

Εκτουρκισμένο πανηγύρι του Χίλια: Τουρκικός εθνικισμός και ελληνική παρουσία

Διοργανώθηκε και φέτος το πρώην αλεβίτικο και νυν εκτουρκισμένο πανηγύρι στο Χίλια. Όπως και κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο κόσμος ήταν ολοένα και λιγότερος, ιδίως την τρίτη και τελευταία ημέρα του πανηγυριού, ημέρα παρουσίας των «επισήμων».

Και επειδή από κάθε εκδήλωση του τουρκικού εθνικισμού στην ελληνική Θράκη δεν μπορούν να λείπουν παράνομες δραστηριότητες, έτσι και φέτος υπήρχε παράνομα εισιτήριο των 5 ευρώ στους δρόμους που οδηγούν από Κέχρο και Ρούσσα προς το χώρο του πανηγυριού. Μάλιστα, σύμφωνα με επισήμανση που υπηρχε πάνω στο εισιτήριο «όποιος χάσει το εισιτήριό του θα έχει και πρόστιμο», αφού θα πρέπει να το πληρώσει εις διπλούν…

Με μία πρόχειρη ματιά, τα 2.000 άτομα που παρευρέθησαν στο πανηγύρι την τρίτη ημέρα έφεραν τουλάχιστον 10.000 ευρώ μαύρο χρήμα (δηλώθηκαν άραγε στην εφορία;) στις τσέπες των διοργανωτών. Σίγουρα το ποσό είναι πολύ μεγαλύτερο, αν υπολογιστούν και οι υπόλοιπες ημέρες. Στο ποσό αυτό υποθέτουμε προστίθενται και οι μίζες από τους μικροπωλητές που πουλάνε τις πραμάτειες τους και διάφορες χορηγίες τουρκικών ιδρυμάτων. Κάποιοι φαίνεται ότι έχουν πλουτίσει από τις τσέπες των φτωχών Πομάκων που ανεβαίνουν στο χώρο αυτό.

Από πλευράς επισήμων φέτος έλειψαν τα μεγάλα ονόματα από Τουρκία (δεν υπήρχαν νομάρχες, αστυνομικοί διευθυντές ή ...στρατάρχες από την Αδριανούπολη ή την Προύσα). Παρόντες κάποιοι καθηγητές του πανεπιστημίου της Αδριανούπολης. Οι χορευτές μεταφέρθηκαν από την περιοχή του Πόντου της Τουρκίας και στις πρόβες τους είδαμε να χορεύουν στον ποντιακό ρυθμό, αλλά μετά ντύθηκαν με τις γενιτσαρικές στολές και χόρεψαν διάφορα τσαλίμια σε γυφτομπαρόκ ρυθμούς. Παρών και ο νέος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αϊχάν Καραγιουσούφ που μάλλον με την παρουσία του θέλησε να σφραγίσει τον εκτουρκισμό του παλιού αλεβίτικου, πομακικού πανηγυριού. Είναι άλλωστε γνωστές οι εκλεκτικές σχέσεις τουρκικού εθνικισμού και ελληνικής αριστεράς. Η … Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από το νέο αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, Χρήστο Μέτιο, ο οποίος από βήματος ευχήθηκε καλή επιτυχία για τους … σκοπούς του πανηγυριού και είπε ότι μεταφέρει και τις παρόμοιες ευχές του νέου Περιφερειάρχη, Γιώργου Παυλίδη!

Γενικά, το κλίμα ήταν πολύ υποτονικό, οι παρευρισκόμενοι πολύ λίγοι και έδειχναν να ενδιαφέρονται πιο πολύ για τα σουβλάκια και την διασκέδασή τους (υπήρχαν χώροι όπου έπαιζαν δυνατά μουσική και ο κόσμος έτρωγε το κατσίκι του).

Τεύχος 74, Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2014

Κατηγορία: