Στήριξε τον αγώνα των Πομάκων γίνε συνδρομητής της Εφημερίδας, Καντε κλίκ εδώ!

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΞΑΝΘΗΣ: ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΚΗ ΡΗΤΟΡΙΚΗ Στο στόχαστρο εισήγηση για τους Πομάκους

Στις 21 – 24 Σεπτεμβρίου 2017 είχε πραγματοποιηθεί το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Λυκείου Ελληνίδων στην Ξάνθη. Προσφάτως όμως πληροφορηθήκαμε παρασκήνιο το οποίο μας ήταν άγνωστο μέχρι σήμερα. Λόγω της σοβαρότητας του θέματος μεταφέρουμε στους αναγνώστες μας τα γεγονότα.

Ένα από τα προτεινόμενα θέματα του συνεδρίου ήταν ο «Πομακικός Λαϊκός Πολιτισμός», το οποίο όμως στοχοποιήθηκε από τους τουρκικούς εθνικιστικούς κύκλους.

Το συγκεκριμένο θέμα στάθηκε ικανό να προκαλέσει αντιδράσεις ακόμη και στο ...δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης και μάλιστα από παράταξη της ελάσσονος αντιπολίτευσης και ειδικότερα από το συνδυασμό «Συμμετέχω» του Δημήτρη Μπενή. Να σημειωθεί ότι ο ιδρυτής της παράταξης Δ. Μπενής έχει αποχωρήσει από το δημοτικό συμβούλιο και παρέδωσε την ηγεσία του συνδυασμού του στον «πλειοψηφούντα» Μπαντάκ Σιαμπάν, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι δεν ενημερώνει τους δύο χριστιανούς συμβούλους για το τι πράττει.

Κατά τη συνεδρίαση, λοιπόν, του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης στις 29.8.2017 οι δημοτικοί σύμβουλοι Μπαντάκ Σιαμπάν και Μπεκήρ Ογλού Σουά αποχώρησαν από τη συνεδρίαση επικαλούμενοι το 19ο θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε την οικονομική ενίσχυση του συνεδρίου, επειδή στα θέματα του υπήρχε εισήγηση με τίτλο «Πομακικός Λαϊκός Πολιτισμός»! Ο ίδιος ο Μπαντάκ Σιαμπάν, έμπορος αυτοκινήτων στην Ξάνθη (1o χλμ Ξάνθης - Καβάλας) και προφανώς πομακικής καταγωγής, έκανε δηλώσεις απείρου κάλλους στο Thraki.com. gr με τις οποίες αναπαρήγαγε τα παιδαριώδη γενοκτονικά σχήματα και τις φασιστικές αντιλήψεις του τουρκικού  εθνικισμού: «Θα πρέπει το Προεδρείο να είναι προσεκτικό στην διατύπωση των θεμάτων και να ενημερώνει και τους συμβούλους της μειονότητας... Δεν θα έπρεπε να Δημοτικό  συμβούλιο Ξάνθης ζητά την γνώμη των μειονοτικών συμβούλων της παράταξής τους  στην διατύπωση κάποιων θεμάτων; Μιλώ για τον «Πομακικό Λαϊκό Πολιτισμό»... Γιατί να μην είμαστε ενωτικοί και να «σπέρνουμε» σύγχυση στον κόσμο... Δεν αντιλέγω ότι ο Σύλλογος Πομάκων είναι αυτοπροσδιορισμένος (sic). Υπάρχουν μέλη και δεν μπορεί να  τους στερήσει κανένας το δικαίωμα αυτό. Μα είναι δυνατόν να χαρακτηρίζει ένας σύλλογος όλη την μειονότητα; Εμείς θα πρέπει να μην δημιουργούμε σύγχυση και προβληματισμό. Πρέπει να είμαστε ενωτικοί αλλά όλοι μαζί (!)».

Το πιο εξοργιστικό όμως, αλλά ταυτόχρονα σύνηθες εδώ και δεκαετίες στην ελληνική  Θράκη, είναι ότι ο ιδρυτής του συνδυασμού «Συμμετέχω» Δημήτρης Μπενής κάλυψε τον σύμβουλό του για τις δηλώσεις και την αποχώρησή του λέγοντας πως «είπε λοιπόν  κάτι που πολλές φορές και άλλοι το έχουν πει και έχει να κάνει με το Προεδρείο. Κάθε  φορά που έχει ένα θέμα που αφορά την μειονότητα θα ήταν καλό να ρωτά ή να  συμβουλεύεται τους ανθρώπους που είναι στο Δημοτικό Συμβούλιο γιατί είναι ένα  κομμάτι που τους αφορά άμεσα... Το πρόβλημά τους δεν ήταν το «Λύκειο των Ελληνίδων». Έχει να κάνει με την διατύπωση. Εγώ θεωρώ ότι είναι θέμα διατύπωσης και τίποτε παραπάνω».

Δηλαδή κάθε φορά που στην Ξάνθη θα υπάρχει ένα θέμα που αφορά τους Πομάκους  και περνάει από το δήμο, θα πρέπει να εγκρίνεται από την «Ιερά Εξέταση» εκείνων των  μειονοτικών  που αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι! Τι «ωραία» που τα λέει ο Δ. Μπενής!  Αυτόν τον Μεσαίωνα ευαγγελίζονται μερικοί για την Ξάνθη;

Ως Ζαγάλισα, οφείλουμε να επαινέσουμε τον κ. Στ. Γουναρίδη, ο οποίος ανήκει στην ίδια  δημοτική παράταξη με τον Μπαντάκ, αλλά δεν ...συμμερίστηκε τις ανησυχίες των  παραπάνω συναδέλφων του για τις «διατυπώσεις» και προέβη στις εξής δηλώσεις:  «Είναι καλό ο καθένας να μαθαίνει τον πολιτισμό του και από πού προέρχεται. Εγώ  ψήφισα θετικά για το θέμα του Λυκείου των Ελληνίδων. Μάλλον «πείραξε» το «Πομακικός Λαϊκός Πολιτισμός» αλλά από εκεί και πέρα εγώ θεωρώ σωστό και καλό να ενημερώνονται οι Πομάκοι της περιοχής μας...»
 
Τεύχος 94-95, Ιανουάριος - Απρίλιος 2018
Κατηγορία: