Στις 21 – 24 Σεπτεμβρίου 2017 είχε πραγματοποιηθεί το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Λυκείου Ελληνίδων στην Ξάνθη. Προσφάτως όμως πληροφορηθήκαμε παρασκήνιο το οποίο μας ήταν άγνωστο μέχρι σήμερα. Λόγω της σοβαρότητας του θέματος μεταφέρουμε στους αναγνώστες μας τα γεγονότα.
Ένα από τα προτεινόμενα θέματα του συνεδρίου ήταν ο «Πομακικός Λαϊκός Πολιτισμός», το οποίο όμως στοχοποιήθηκε από τους τουρκικούς εθνικιστικούς κύκλους.
Το συγκεκριμένο θέμα στάθηκε ικανό να προκαλέσει αντιδράσεις ακόμη και στο ...δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης και μάλιστα από παράταξη της ελάσσονος αντιπολίτευσης και ειδικότερα από το συνδυασμό «Συμμετέχω» του Δημήτρη Μπενή. Να σημειωθεί ότι ο ιδρυτής της παράταξης Δ. Μπενής έχει αποχωρήσει από το δημοτικό συμβούλιο και παρέδωσε την ηγεσία του συνδυασμού του στον «πλειοψηφούντα» Μπαντάκ Σιαμπάν, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι δεν ενημερώνει τους δύο χριστιανούς συμβούλους για το τι πράττει.
Το πιο εξοργιστικό όμως, αλλά ταυτόχρονα σύνηθες εδώ και δεκαετίες στην ελληνική Θράκη, είναι ότι ο ιδρυτής του συνδυασμού «Συμμετέχω» Δημήτρης Μπενής κάλυψε τον σύμβουλό του για τις δηλώσεις και την αποχώρησή του λέγοντας πως «είπε λοιπόν κάτι που πολλές φορές και άλλοι το έχουν πει και έχει να κάνει με το Προεδρείο. Κάθε φορά που έχει ένα θέμα που αφορά την μειονότητα θα ήταν καλό να ρωτά ή να συμβουλεύεται τους ανθρώπους που είναι στο Δημοτικό Συμβούλιο γιατί είναι ένα κομμάτι που τους αφορά άμεσα... Το πρόβλημά τους δεν ήταν το «Λύκειο των Ελληνίδων». Έχει να κάνει με την διατύπωση. Εγώ θεωρώ ότι είναι θέμα διατύπωσης και τίποτε παραπάνω».
Δηλαδή κάθε φορά που στην Ξάνθη θα υπάρχει ένα θέμα που αφορά τους Πομάκους και περνάει από το δήμο, θα πρέπει να εγκρίνεται από την «Ιερά Εξέταση» εκείνων των μειονοτικών που αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι! Τι «ωραία» που τα λέει ο Δ. Μπενής! Αυτόν τον Μεσαίωνα ευαγγελίζονται μερικοί για την Ξάνθη;
Ως Ζαγάλισα, οφείλουμε να επαινέσουμε τον κ. Στ. Γουναρίδη, ο οποίος ανήκει στην ίδια δημοτική παράταξη με τον Μπαντάκ, αλλά δεν ...συμμερίστηκε τις ανησυχίες των παραπάνω συναδέλφων του για τις «διατυπώσεις» και προέβη στις εξής δηλώσεις: «Είναι καλό ο καθένας να μαθαίνει τον πολιτισμό του και από πού προέρχεται. Εγώ ψήφισα θετικά για το θέμα του Λυκείου των Ελληνίδων. Μάλλον «πείραξε» το «Πομακικός Λαϊκός Πολιτισμός» αλλά από εκεί και πέρα εγώ θεωρώ σωστό και καλό να ενημερώνονται οι Πομάκοι της περιοχής μας...»