Στήριξε τον αγώνα των Πομάκων γίνε συνδρομητής της Εφημερίδας, Καντε κλίκ εδώ!

Στο EUROmosaic η Πομακική γλώσσα. Απέδωσαν οι αγώνες του Κέντρου Πομακικών Ερευνών!

     Το Κέντρο Πομακικών Ερευνών κατάφερε, μετά από συνεχείς παρεμβάσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, να αναγκάσει έναν προς έναν τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς που ασχολούνται με τα ανθρώπινα και γλωσσικά δικαιώματα να αναγνωρίσουν την ύπαρξη της πομακικής γλώσσαςκαι ταυτότητας. Μπορεί τα κείμενα που έχουν δημοσιευθεί να μην καλύπτουν ακόμη πλήρως τις επιδιώξεις του Πομακικού Κινήματος αλλά αποτελούν ένα τεράστιο βήμα προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Εξάλλου πριν από την δράση του Κέντρου Πομακικών Ερευνών το μόνο που υπήρχε ήταν η επικράτηση της τουρκικής προπαγάνδας στο εξωτερικό.

     Έτσι, η πομακική γλώσσα καταγράφηκε και στο EYROmosaic, τον ευρωπαϊκό οργανισμό που επιχειρεί την καταγραφή των γλωσσών που μιλιούνται από μειονοτικές ομάδες μέσα στις χώρες της Ευρώπης.

     Στον ευρωπαϊκό αυτό ιστότοπο καταγράφονται με συνοπτικό τρόπο οι γεωγραφικές περιοχές όπου μιλιέται η πομακική γλώσσα, το επίσημο πολιτικό και νομικό καθεστώς που διέπει τη συμβίωση των Πομάκων στους νομούς της ελληνικής Θράκης.

     Το κείμενο είναι γραμμένο στα γαλλικά και σίγουρα υπάρχουν σημεία με τα οποία δεν συμφωνούμε καθόλου (όπως το θέμα της εξομοίωσης των πομακικών με τα βουλγαρικά ή ζητήματα ταυτότητας). Παρ' όλα αυτά το πρώτο μεγάλο βήμα, αυτό της καταγραφής και της τοποθέτησης των πομακικών στον ευρωπαϊκό χάρτη, έχει συντελεστεί. Πιστεύουμε ότι η συνέχεια θα είναι ακόμη καλύτερη.