Στήριξε τον αγώνα των Πομάκων γίνε συνδρομητής της Εφημερίδας, Καντε κλίκ εδώ!

Ψευτομουφτής Ιμπράμ Σερήφ: «Pomaklar’da açtı gözünü» - Περιστατικό στην Κομοτηνή

Όπως μας κατήγγειλαν Πομάκοι αναγνώστες της ΖΑΓΑΛΙΣΑ, ένα περιστατικό που συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2008 στη λαϊκή αγορά (παζάρι) της Κομοτηνής, δείχνει πόσο υποτιμούν και μισούν τους Πομάκους αυτοί που αισθάνονται Τούρκοι.

 
Πατάτες.Ο ψευτομουφτής Κομοτηνής Ιμπράμ Σερήφ, πλησιάζει έναν παραγωγό Πομάκο από την Μυρτίσκη και τον ρωτά, πόσο κάνει η σακκούλα με τις πατάτες. Εκείνος του απαντά «5 ευρώ η σακκούλα». Ο Σερήφ ξαναρωτάει πώς είναι δυνατόν να κάνει 5 ευρώ, αφού το περιεχόμενο είναι 8 κιλά και πολλαπλασιαζόμενο επί 60 λεπτά το κιλό κάνει 4,80 ευρώ η σακκούλα. Τα 0,20 λεπτά από τα 4,80 ευρώ μέχρι τα 5 τι είναι, ρώτησε; Ο πωλητής του απαντάει ότι αυτά είναι για το πετρέλαιο για το φορτηγάκι που έρχεται από τόσο μακρυά.Τότε ο ψευτομουφτής νευριασμένος δίνει τα 5 ευρώ παίρνει τη σακκούλα και με έντονα ειρωνικό και υποτιμητικό τρόπο, τέτοιο που ταιριάζει σε Τούρκο μπέη και τσορμπατζή, λέει δυνατά «Pomaklar’da açtı gözünü», δηλ. «άνοιξαν τα μάτια τους –ξύπνησαν- και οι Πομάκοι…» και απομακρύνθηκε!
 
Ο Πομάκος πωλητής δεν είχε αναγνωρίσει τον Ιμπράμ Σερήφ και όταν διπλανοί Πομάκοι του είπαν ποιος ήταν, έτρεξε αγανακτισμένος να τον προλάβει μέσα στον κόσμο και να του πάρει πίσω τη σακκούλα…Ο Σερήφ όμως είχε φύγει και δεν πρόλαβε να ακούσει στην Πομακική γλώσσα μερικές ωραίες λέξεις τις οποίες του ετοίμασε ο Πομάκος πατατοπαραγωγός, τις οποίες δυστυχώς δεν μπορούμε να δημοσιεύσουμε…
Το περιστατικό σχολιάστηκε από τους Πομάκους, οι οποίοι για άλλη μια φορά διαπίστωσαν ότι οι «Τούρκοι» τους εκμεταλλεύονται, τους θεωρούν ξένους από κατώτερη φυλή και ποτέ δεν τους εμπιστεύονται!
 
(τεύχος 41, Μάιος 2010)

 

Κατηγορία: