Στήριξε τον αγώνα των Πομάκων γίνε συνδρομητής της Εφημερίδας, Καντε κλίκ εδώ!

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΙΩΡΑΣ

Αίτημα για δημόσιο νηπιαγωγείο

Το χωριό Αιώρα ανήκει στο δήμο Μύκης του ν. Ξάνθης. Το πομακικό όνομά του είναι Λιούλκα. Οι κάτοικοι είναι 238 σύμφωνα με την τελευταία απογραφή.
 
Σουκρή ΚανδουχάρΣτο χωριό μας εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει το αίτημα από τους κατοίκους προς τις αρμόδιες αρχές να γίνει δημόσιο νηπιαγωγείο. Δυστυχώς, οι αρμόδιοι είναι όλο υποσχέσεις αλλά από έργα τίποτα. Δεν δικαιούνται και τα δικά μας παιδιά να έχουν ένα νηπιαγωγείο; Βλέπουμε τους κατοίκους της Γοργόνας (Μπρατάνκοβα) που στέλνουν τα δικά τους παιδιά στο νηπιαγωγείο του χωριού τους και ζηλεύουμε. Απευθύνω λοιπόν έκκληση στους υπεύθυνους της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και στον Νομάρχη Ξάνθης, τον κ. Παυλίδη, να κινήσουν όλες τις διαδικασίες για να έχουμε επιτέλους και εμείς νηπιαγωγείο.
 
Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η ποιότητα του νερού. Το νερό που έχουμε δεν πίνεται. Από ό,τι ξέρω το ίδιο πρόβλημα έχουν και στο χωριό Ζουμπούλι (Ζουμπούλτσε). Ο κόσμος αναγκάζεται και πηγαίνει σε διάφορες βρύσες από εδώ και από ’κεί για να βάζει νερό στα μπουκάλια. Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη για ένα σύγχρονο κράτος σαν την Ελλάδα. Περιμένουμε να βρεθεί λύση για το πρόβλημά μας και να σταματήσουμε να είμαστε επαίτες του νερού τρέχοντας στις βρύσες της περιοχής.
 
Τέλος, θα ήθελα να μιλήσω για ένα γενικότερο πρόβλημα, για τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού μας. Εμείς, είμαστε Πομάκοι, δεν είμαστε Τούρκοι, αγαπάμε τον τόπο μας, τα Πομακοχώρια μας, την Ελλάδα μας. Ας σταματήσουν όλοι αυτοί οι φανατισμένοι να φοβερίζουν τον κόσμο, να τον αφήσουν επιτέλους να εκφράζεται ελεύθερα. Εγώ είμαι περήφανος που είμαι Πομάκος, είμαι περήφανος που είμαι μέλος του Πανελληνίου
Συλλόγου Πομάκων. Καλώ όλους τους Πομάκους να μπουν στο Σύλλογό μας, που κάθε μέρα γίνεται και πιο δυνατός και πιο οργανωμένος. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να καταφέρουμε πολλά πράγματα για τον τόπο μας. Μόνο όταν είμαστε ενωμένοι.
 
Άρθρο του Σουκρή Κανδουχάρ
(τεύχος 37, Ιανουάριος 2010)

 

Κατηγορία: