Στήριξε τον αγώνα των Πομάκων γίνε συνδρομητής της Εφημερίδας, Καντε κλίκ εδώ!

ΠΟΜΑΚΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ: ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΛΙΟΤΕΡΕΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ


Είναι γνωστό ότι η Πομάκικη κουζίνα είναι από τις παλιότερες των Βαλκανίων γιατί οι Πομάκοι είναι από τους παλιότερους κατοίκους των Βαλκανίων. Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι η κουζίνα μας μπορεί να συγκριθεί σε παλαιότητα μόνο με την ελληνική!! Αυτό το γεγονός και μόνο αποδεικνύει ότι οι Πομάκοι είναι ένας πολιτισμένος λαός με μεγάλη ιστορία και πλούσια παράδοση. Ένα σημαντικό στοιχείο πολιτισμού είναι και το φαγητό. Μη νομίζουν μερικοί πως η μαγειρική είναι κάτι το ασήμαντο. Αντίθετα είναι στοιχείο ταυτότητας και μάλιστα ισχυρό. Αν η πατρίδα μας η Ελλάδα θαυμάζεται παγκοσμίως για τη μεσογειακή της διατροφή και οι Γάλλοι για την κουζίνα τους, έτσι θα πρέπει να νιώθουν περήφανοι οι Πομάκοι και για τη δική τους μαγειρική , και γιατί είναι μοναδική αλλά και γιατί είναι από τις παλιότερες στην πολιτισμένη Ευρώπη.

 
 
Ένα μικρό μόνο μέρος του πλούτου αυτού κατέγραψε το 2001 η Περιβαλλοντική Ομάδα του Ενιαίου Λυκείου Γλαύκης στο βιβλίο «Πομάκικη Κουζίνα». Νεαροί Πομάκοι και νεαρές Πομάκισσες, με τη βοήθεια των γονιών και των καθηγητών τους μαγείρεψαν παραδοσιακά φαγητά και γλυκά που φτιάχνουν οι Πομάκοι του νομού Ξάνθης. Ενδεικτικά από φαγητά αναφέρουμε το Λάκμι, το Πατέτνικ, το περίφημο Κλιν, το Παρένκα, το Τρααναμισίροβο, από γλυκά το Πεστήλ και το Τσέρνο Σλάτκο, ενώ καταγράφονται και μη αλκοολούχα ποτά όπως το Ντρένκα (από κράνα ή ξερά δαμάσκηνα) και το Ράνγκελ (από άγρια αχλάδια, σταφύλια, μήλα κ.α. φρούτα)!
 
Οι Πομάκοι λοιπόν έχουν σπουδαία κουζίνα που αξίζει ο κάθε ένας πολίτης της χώρας μας να την ανακαλύψει. Και εμείς οι Πομάκοι πρέπει να θεωρούμε εαυτούς τυχερούς που καταφέραμε και δημιουργήσαμε σπουδαία πράγματα στον τομέα της μαγειρικής και δεν μείναμε μόνο στα... γιαούρτια. Πομάκικη κουζίνα λοιπόν και σπεύσατε όλοι να αγοράσετε αυτό το βιβλίο και να γευθείτε τις ωραίες συνταγές του!!

(τεύχος 20, Αύγουστος 2008)
 

 

 

 
 

 

Κατηγορία: