Καλώς ήρθατε στη Ζαγάλισα!    *    Η φωνή των Πομάκων    *    Η Παλαιότερη Πομακική εφημερίδα (από το 1997)    *    ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΜΑΚΟΙ!    ΝΕΣΜΕ ΜΠΑΧΤΙΑΡ ΟΤΙΣΜΕ ΠΟΜΑΤΣΙ!     NE MUTLU POMAKIM DiYENE!

Θερμή παράκληση! Κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το zagalisa.gr. Ευχαριστούμε

ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΤΣΟΛΑΚ, εκδότης τουρκόφωνης αριστερής εφημερίδας: «Πρέπει να λέμε δυνατά και καθαρά πως είμαστε δίπλα σε Πομάκους και Ρομά…».

 
     Τα ανθρώπινα δικαιώματα των Πομάκων και των Ρωμά καλεί να υπερασπιστούν οι προοδευτικοί άνθρωποι, ο αριστερός δημοσιογράφος Μουσταφά Τσολάκ, εκδότης της εφημερίδα «Μπαρικάτ». Να θυμίσουμε πως ο ίδιος μόλις τέσσερα χρόνια πριν αρνούνταν την ύπαρξη των Πομάκων (βλ. φ. 84 της Ζαγάλισα) γράφοντας πως η πομακική ταυτότητα είναι κατασκεύασμα του ελληνικού αστικού κράτους, υιοθετώντας στην ουσία ιδεολογικά σχήματα μερίδας της αριστερής ελίτ των πανεπιστημίων και της δημοσιογραφίας που βλέπουν μόνο «Τούρκους» στην μειονότητα. Ο αντιεθνικισμός της μερίδας αυτής των ψευδοαριστερών ταυτίζεται με τον τουρκικό … εθνικισμό, αφού αρνείται να αναγνωρίσει άλλη εθνοτική ομάδα μέσα στη μουσουλμανική μειονότητα πλην, της τουρκικής.
 
     Γράφαμε, τότε, για τα επιχειρήματα του Μουσταφά Τσολάκ τα εξής: «Όλα αυτά και πολλά άλλα διαλανθάνουν της προσοχής του «αντιεθνικιστή» Τσολάκ, ο οποίος χρησιμοποιεί και το φασιστικό επιχείρημα ότι αφού ένας υποψήφιος Πομάκος πήρε στις ευρωεκλογές λίγες εκατοντάδες ψήφους, επομένως δεν υπάρχουν Πομάκοι! Τι θαυμαστή ταύτιση με τα επιχειρήματα της τουρκικής ακροδεξιάς! Είναι η ίδια λογική με τις παλιότερες δηλώσεις Τούρκων εθνικιστών (οι οποίες σιγά – σιγά αναγκάζονται να μεγαλώσουν τον αριθμό όσων δηλώνουν Πομάκοι) ότι: «οι Πομάκοι είναι δύο – τρεις» στη συνέχεια αυξήθηκαν σε μια «χούφτα», ώσπου με νεότερο υπολογισμό του εθνικιστή Οζάν Αχμέτογλου να φθάσουν να αποτελούν το 3% της μειονότητας…
     Ο Τσολάκ προχωράει ακόμη πιο παρακάτω και αποφαίνεται πως επειδή το μειονοτικό κόμμα ΚΙΕΦ (DEB) πήρε μεγάλα ποσοστά, όλοι όσοι το ψήφισαν είναι Τούρκοι. Kαι στα Πομακοχώρια της Ξάνθης, στο δήμο Μύκης, όπου το ΚΙΕΦ πήρε 70%, το υπόλοιπο 30% με εξαιρέσεις, ακόμη και να ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κ.α. κόμματα, είναι και αυτοί Τούρκοι! Να φανταστούμε ότι σύμφωνα με αυτή τη … «διεθνιστική» λογική του Τσολάκ και αυτοί που απείχαν από τις εκλογές στο δήμο Μύκης ή όσοι ψήφισαν λευκό ή άκυρο είναι και αυτοί … Τούρκοι!».
     Όπως φαίνεται ο Μουσταφά Τσολάκ αντιλαμβανόμενος καλύτερα την πραγματικότητα παραδέχεται πλέον την ύπαρξη των Πομάκων. Έτσι, σε πρόσφατο άρθρο του στην ηλεκτρονική εφημερίδα Τικέν (Tiken), αν και αφιερώνει όλο το άρθρο του στην υποστήριξη της «τουρκικής μειονότητας» και γράφει πράγματα με τα οποία διαφωνούμε, εν τούτοις προς το τέλος του άρθρου του υπογραμμίζει και τα εξής: «το προξενείο της Κομοτηνής όπως και κάθε προξενείο κάνει τη δουλειά του. Υπηρετεί τα συμφέροντα του τουρκικού κράτους. Σαφώς και πληρώνει και εξαγοράζει μειονοτικούς… Φήμες και έγγραφα των Wikileaks, μας λένε πως χρηματοδοτεί περίπου 5 χιλιάδες άτομα… Πώς θα πείσουμε τον εργάτη και την υπάλληλο, τον γεωργό και τη νοικοκυρά, πως εμείς είμαστε Αριστερά και δεν είμαστε σαν τους άλλους, ώστε να τους τραβήξουμε επιτέλους απ’ την αγκαλιά των «δικών τους» εθνικιστών – όπως είναι το ΚΙΕΦ; Πρέπει να λέμε δυνατά και καθαρά πως είμαστε δίπλα σε Πομάκους και Ρομά…».
     Προτρέπουμε τον κ. Μουσταφά Τσολάκ σε επόμενο άρθρο του να μιλήσει πιο καθαρά για τους Πομάκους, να υπερασπιστεί όχι μόνο τους Τούρκους προλετάριους, εργάτες και αγρότες, αλλά και τους Πομάκους εργάτες και αγρότες που αυτή τη στιγμή αποτελούν έναν πληθυσμό άνω των 46.000 ανθρώπων, δηλαδή το 50% της μουσουλμανικής μειονότητας.
     Ο ίδιος ο κ. Τσολάκ, κατά το ήμισυ Πομάκος (από την Σαρακηνή), θα περιμέναμε να είναι πιο κοντά στους Πομάκους που καταπιέζονται από τον τουρκικό εθνικισμό και δεν μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα την πομακική τους ταυτότητα.