Καλώς ήρθατε στη Ζαγάλισα!    *    Η φωνή των Πομάκων    *    Η Παλαιότερη Πομακική εφημερίδα (από το 1997)    *    ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΜΑΚΟΙ!    ΝΕΣΜΕ ΜΠΑΧΤΙΑΡ ΟΤΙΣΜΕ ΠΟΜΑΤΣΙ!     NE MUTLU POMAKIM DiYENE!

Θερμή παράκληση! Κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το zagalisa.gr. Ευχαριστούμε

Μάχες Οχυρών ΝΥΜΦΑΙΑΣ και ΕΧΙΝΟΥ: Οι ήρωες Πομάκοι υπερασπίστηκαν την Ελλάδα

     Γιορτάστηκε και φέτος (9 Απριλίου 2019) με κάθε επισημότητα η επέτειος της μάχης των Οχυρών Νυμφαίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πλήθος κόσμου παρέστη στην εκδήλωση, παρόλο που ο καιρός ήταν βροχερός. Η τελετή ξεκίνησε με την καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα. Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών, ομιλία για την μάχη των Οχυρών, κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και ο εθνικός μας ύμνος. Ακολούθησε ξενάγηση στο οχυρό της Νυμφαίας.
     Παρόντες από πλευράς επισήμων ήταν, επίσης, ο τοποτηρητής Μουφτής κ. Χαλήλ Τζιχάτ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο βουλευτής της ΝΔ ν. Έβρου κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, η πολιτευτής της ΝΔ κα. Βούλα Ελευθεριάδου, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, δημοτικών παρατάξεων κ.α. Επίσης, παρέστησαν εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, σύλλογοι αποστράτων, εφέδρων αξιωματικών, θυμάτων πολέμου, πολιτιστικών συλλόγων.
     Για μία ακόμη φορά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων κατέθεσε στεφάνι προς τιμή των ηρώων που έπεσαν για την ελευθερία της Ελλάδας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά το πέρας της τελετής ο εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων είχε θερμή χειραψία και εγκάρδια συνομιλία με τον σοφολογιότατο κ. Χαλήλ Τζιχάτ ενώ τον συνεχάρησαν άλλοι επίσημοι αλλά και απλοί πολίτες.
 
     Στον Εχίνο, επίσης, κατέθεσε στεφάνι ο σύλλογος μας εκπροσωπούμενος από τον πρόεδρο του, Ιμάμ Αχμέτ. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την τελετή όπως και αρκετοί Πομάκοι. Να σημειώσουμε ότι πλέον τα ονόματα των Πομάκων στρατιωτών που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι για την πατρίδα μας είναι γραμμένα στο νέο ηρώο που έγινε για να τιμήσει και αυτούς. Είναι μία δικαίωση για όλους τους Πομάκους και μία δικαίωση για την ΖΑΓΑΛΙΣΑ, που έθεσε κατ επανάληψιν το θέμα στις στρατιωτικές αρχές.
     Ανακοίνωση εξέδωσε και η μουφτεία Ξάνθης, με επικεφαλής τον τοποτηρητή Μουφτή κ. Καρά Χαλήλ Μπιλάλ που συμμετείχε και εκείνος στη γιορτή των οχυρών του Εχίνου: «Σαν σήμερα ο χρόνος γύρισε πίσω στις 6 Απριλίου του 1941 μια χούφτα από Έλληνες στρατιώτες (καθώς και Έλληνες μουσουλμάνοι – Πομάκοι που υπηρετούσαν στον Ελληνικό Στρατό) κράτησαν καθηλωμένη για 3 ολόκληρες ημέρες μια βαριά εξοπλισμένη Μεραρχία των Γερμανικών στρατευμάτων, γράφοντας την δικιά τους Ιστορία. Την ιστορία αυτή τίμησε με την παρουσία του σε ένα φόρο τιμής ο Τοποτηρητής Μουφτής Ξάνθης Καρά Χαλήλ Μπιλάλ απαγγέλλοντας αποσπάσματα από το Ιερό Κοράνι σε κάποιους ξεχασμένους ήρωες».