Στήριξε τον αγώνα των Πομάκων γίνε συνδρομητής της Εφημερίδας, Καντε κλίκ εδώ!

Κλέφτες Πολιτισμών! Πομακικές στολές στη δεξίωση του Τουρκικού προξενείου! Συνεορτάζουν και οι …ελληνόφωνοι χριστιανοί υποψήφιοι!

Στη μέση, η σύζυγος του Τούρκου προξένου με τουρκικη ενδυμασία, και τρεις γυναίκες με Πομάκικες φορεσιέςΦέτος, στην “καθιερωμένη” δεξίωση για την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας στις 29 Οκτωβρίου, η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Ήταν μάλλον η μεγαλύτερη εκδήλωση που έγινε ποτέ και εκτιμούμε ότι κανένας κρατικός φορέας δεν μπορεί να συγκεντρώσει χιλιάδες κόσμου «αυθόρμητα», πλην του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής. Στους άπειρους που παρήλασαν και δήλωσαν …παρόντες, περιλαμβάνονται φυσικά και οι στρατιές των ελληνόφωνων χριστιανών υποψηφίων στις επικείμενες εκλογές της 7 Νοεμβρίου 2010.
 
Υποψήφιοι περιφερειάρχες, δήμαρχοι, σύμβουλοι και ό,τι άλλο βάζει ο νους του ανθρώπου. Χαμόγελα, σκύψιμο της μέσης, κοινότοπες έως βλακώδεις φιλοφρονήσεις και …θερμές χειραψίες περιελάμβανε το ανατολίτικο μενού, το οποίο ετίμησαν σύσσωμοι οι συνεορτάζοντες την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας, ελληνόφωνοι χριστιανοί υποψήφιοι!
 
Εκείνο, όμως, που μας εξοργίζει ακόμα περισσότερο, είναι η παρουσία Πομακικών στολών στην εκδήλωση. Είναι μία από τις δύο μορφές γενοκτονίας. Ή σε υποχρεώνω σε αφανισμό ή σε τρομοκρατώ και σε υποχρεώνω να δηλώνεις ότι είσαι ίδιος με εμένα. Έτσι, επιχειρούν να εντάξουν τις Πομάκικες φορεσιές μέσα στην ανύπαρκτη ενδυματολογική παράδοση των μουσουλμάνων της Θράκης.
 
Το έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν ότι δεν υπάρχουν παραδοσιακές φορεσιές Τούρκων της Ελληνικής Θράκης, επειδή ακριβώς δεν υπήρχαν τουρκικοί πληθυσμοί στην οθωμανική περίοδο, παρά μόνο εξισλαμισμένοι πληθυσμοί, συνήθως εκτοπισμένοι ή νομάδες μετανάστες (Γιουρούκοι κ.α.). Ό,τι φορεσιές παρουσιάζει σήμερα η Τουρκική προπαγάνδα στην Ελληνική Θράκη ως παραδοσιακές ντόπιες, είναι μαϊμού και συνήθως αγορασμένες από τα παζάρια της Κωνσταντινούπολης και της Αδριανούπολης.
 
Η μόνη μουσουλμανική πολιτισμική ομάδα με σταθερή παρουσία αιώνων (από την αρχαία Θράκη) είμαστε εμείς οι Πομάκοι, γι αυτό κι έχουμε πλήθος παραδοσιακών τραγουδιών, φορεσιών κλπ. Αυτά κλέβουν σήμερα οι Τούρκοι, όπως έκλεψαν τις παραδόσεις όλων των μικρών λαών της Μικράς Ασίας τους οποίους εξαφάνισαν.
 
(τεύχος 47, Νοέμβριος 2010)
 
Κατηγορία: